Paardenkliniek De Waert

Direct contact T0186-625016


Ontwormen

Ieder paard draagt steeds een aantal parasieten bij zich. Veel van deze parasieten hebben een voorkeur voor het maag-darmstelsel. Indien een paard niet of onregelmatig ontwormd wordt, kunnen er problemen ontstaan. De volgende aandoeningen kunnen zich voordoen: vermageren, diarree, (terugkomende) koliek, doffe vacht en conditie vermindering.  
 

Sterk vermagerd paard door een worminfectie

 

Preventief ontwormen

Om deze problemen te voorkomen is het verstandig om uw paard preventief te ontwormen. Vlak na de geboorte van een veulen begint al het ontwormingsschema. Een veulen kunt u het beste al ontwormen als het veulen 14 dagen oud is en daarna op de leeftijd van 1 maand en 3 maanden. De merrie kan dan steeds mee behandeld worden. Verstandig is vlak voor het weideseizoen te behandelen en ook tijdens het weideseizoen totdat de paarden naar stal gaan. Dan nogmaals behandelen rond december waarna weer tegen het weideseizoen behandeld kan worden. Na een behandeling kan het zo zijn dat u wormen terugvindt in de mest. Dit is niet erg en wil zeggen dat het wormmiddel noodzakelijk was. De behandeling herhalen na 3 tot 4 weken is dan wel verstandig.


Resistentie

Omdat er steeds meer resistentie tegen de ontwormingsmiddelen, voornamelijk ivermectine en moxidectine, ontstaat, kan er ook gekozen worden om regelmatig mestonderzoek op parasieten uit te laten voeren door de kliniek. Dan kan het aantal keer behandelen per jaar aanzienlijk verminderd worden.


Andere maatregelen

Preventief is het verstandig om regelmatig mest uit de weide en stalling te verwijderen zodat het infectiegevaar afneemt. Verder kan er rekening worden gehouden met het huisvesten van verschillende diersoorten. Paarden kunnen besmet worden met wormen afkomstig van runderen, schapen en ook ezels. Deze dieren een goed ontwormingsschema geven is dus van groot belang. Regelmatig van weide wisselen, wat niet altijd kan in Nederland, kan ook een oplossing vormen.


Receptplichtig

Let op: Sinds 1 juli 2009 zijn ontwormingsmiddelen voor paarden receptplichtig en kunt u ze niet zomaar meer afhalen. Deze regeling is er gekomen om dierenartsen meer controle te geven over het ontwormingsbeleid. Via de kliniek zijn ontwormingsmiddelen verkrijgbaar.
 

Extreme spoelwormeninfectie