Paardenkliniek De Waert

Direct contact T0186-625016


Gebit

Paarden zijn planteneters (herbivoor) en hebben hiervoor een maalgebit. Door het vele kauwen slijt het gebit ongeveer 2-3 mm per jaar af. Tot een leeftijd van 10-15 jaar wordt dit afslijten gecompenseerd door een voortdurende aangroei vanuit de diepere delen van de tand of kies.


Haken

De bovenkaak van een paard is breder dan de onderkaak waardoor de kiezen van beide kaakhelften ongelijk kunnen afslijten. Het resultaat is haakvorming. Deze haken kunnen op den duur erg scherp worden en het mondslijmvlies beschadigen. Het paard zal hierdoor ongemak ondervinden bij het kauwen en dus minder goed het eten fijnmalen. Soms worden er zelfs proppen van voedsel gevormd die het paard uit de mond kan laten vallen. Een ander symptoom is het niet of moeilijker accepteren van het bit wat tijdens het rijden verzet kan opleveren. In extreme gevallen zal het paard sterk vermageren door verminderde voedselopname of selectiever voedsel uitzoeken. Vindt u lange vezels in de mest dan bestaat de kans dat uw paard het voedsel niet goed kauwt. Het is dan niet overbodig om de kliniek het gebit te laten controleren.
 

            Zie de haak bij de witte pijl                   Proppen

   

 

Doppen

Tijdens het wisselen van het melkgebit naar een volwassen gebit kunnen er ook problemen ontstaan. Een voorbeeld is hiervan is doppen op de kiezen. Bij jonge paarden kan dit ongemak of pijn geven bij het eten. Soms is het noodzakelijk om deze doppen te verwijderen.
 

Controle gebit

Er zijn nog vele andere problemen die zich voor kunnen doen met het gebit van uw paard. Het is aan te raden om regelmatig (ongeveer eenmaal per jaar) het gebit te laten controleren door de kliniek. Zeker als uw paard ouder is dan 15 jaar is regelmatige controle geen overbodige luxe. De kliniek heeft de mogelijkheid om het gebit aan huis te komen controleren.
 

Mondsperwer