Paardenkliniek De Waert

Direct contact T0186-625016


Kreupelheidsonderzoek

Een kreupel paard is een paard dat zichtbaar onregelmatig loopt. Een paard kan ook een verborgen kreupelheid hebben. Er is dan geen zichtbare kreupelheid aanwezig maar de eigenaar merkt wel op dat het paard tijdens het rijden niet de normaal gevraagde arbeid aan kan. Is een paard zo kreupel dat één been in het geheel niet belast wordt, bel dan meteen de kliniek en laat het paard verder geen onnodige bewegingen maken. Er kan sprake zijn van een fractuur of een scheur van een pees. Ook de aanwezigheid van een scherp voorwerp in de zool van de hoef, nageltred, kan ervoor zorgen dat één been nauwelijks belast wordt. Een grondig onderzoek van de zool en de onderliggende structuren in de voet is dan van groot belang.
 

Het onderzoek

Bij het kreupelheidsonderzoek worden de volgende stappen aan huis door de kliniek uitgevoerd:

 

  • In rust het paard inspecteren en daarna de benen betasten om te voelen naar zwellingen en       temperatuurverschillen. Ook wordt er gecontroleerd op pulsatie, wat nuttige informatie kan geven.
  • Vervolgens moet het paard in een rechte lijn stappen en draven om uit te sluiten welk been betrokken is in de kreupelheid. Loungeren in stap en draf op een harde en zachte bodem kan verdere informatie verschaffen.  
  • Hierna kunnen er buigproeven worden uitgevoerd om een beter inzicht te krijgen in de locatie van het probleem.  
  • Verder onderzoek kan worden uitgevoerd als dat noodzalijk is. Zo kan er worden uitverdoofd om het mankement beter te localiseren. Daarnaast kan er een röntgenologisch of echografisch onderzoek worden uitgevoerd. Het röntgenologisch onderzoek kan aan huis worden uitgevoerd. Het echografisch onderzoek voor de weke weefsels zal elders uitgevoerd moeten worden. Vooral als een paard één been niet belast, kan het röntgenologische onderzoek uitwijzen of er geen breuk is.
     

 

Behandeling

Vaak wordt na het kreupelheidsonderzoek geprobeerd met ontstekingsremmers de kreupelheid op te lossen. Naast deze medicatie is rust op stal voor een aantal dagen belangrijk. Enkele malen per dag stappen aan de hand met uw paard is al voldoende beweging. Slaat de behandeling niet aan, dan is het al eerder genoemde verdere onderzoek nodig. De kliniek kan naast het algemene kreupelheidsonderzoek ook verder onderzoek uitvoeren. Aan de hand van de problemen kan dit zoveel mogelijk bij u aan huis  worden gedaan.

 

          Dressuur, springen of recreatief: kreupelheid willen we geen van allen