Paardenkliniek De Waert

Direct contact T0186-625016


Keuringen

Heeft u de beslissing genomen om een paard aan te schaffen, dan is het verstandig om dit paard door de kliniek te laten keuren. Het doel van een aankoopkeuring is het opsporen van gezondheidsproblemen bij het paard en de koper hiervan op de hoogte te stellen. Deze keuring geeft de koper wat meer zekerheid dat het beoogde paard op het moment van koop in goede gezondheid is. Een keuring is uiteraard altijd een momentopname, de toekomstige gezondheidsontwikkeling of prestaties van het paard kunnen niet voorspeld worden.
Verkoopkeuringen kunnen voor rekening van de verkoper worden uitgevoerd zodat de eigenaar kan aantonen aan de hand van het keuringsrapport dat het betreffende paard gezond is. 
 

Klinische keuring

Bij een klinische keuring wordt er eerst gecontroleerd op de aanwezigheid van een transponder (chip). Als het paard niet gechipt is dan is het verstandig het paard meteen te laten chippen en registreren en een paspoort aan te vragen bij de destreffende instantie.
Daarna zal het paard in rust worden beoordeeld waarbij ook het signalement wordt opgetekend of gecontroleerd aan de hand van het paspoort. Bij deze beoordeling in rust wordt gekeken naar de voedingstoestand, haren en vacht, het gedrag en de algemene verzorging (inclusief de hoeven). Vervolgens wordt een algemeen en klinisch onderzoek uitgevoerd waarbij het respiratie-apparaat, circulatie-apparaat en het zenuwstelsel aan bod komen. Daarbij vindt palpatie (voelen) van het beenwerk plaats. Vervolgens wordt het paard gemonsterd op de bewegingen in stap en in draf op de volte op een harde en zachte bodem. De galop wordt alleen op een zachte bodem beoordeeld. Tenslotte worden buigproeven uitgevoerd van alle vier de benen.
Na de klinische keuring kan nu een conclusie getrokken worden over de klinische gezondheid van het onderzochte paard. Het oordeel zal privé besproken worden en een keuringsrapport zal worden opgesteld.
 

Bloedonderzoek

In overleg met de persoon die de keuring aanvraagt kan er ook bloed worden afgenomen. Dit bloed kan routinematig onderzocht worden en tevens onderzocht worden op doping.
 

Röntgenologische keuring

Ter uitbreiding van het klinische onderzoek kan ook een röntgenologische keuring worden uitgevoerd. De kliniek heeft de beschikking over een modern mobiel digitaal röntgenapparaat, zodat deze keuring ook op locatie kan worden uitgevoerd. De standaard-keuringsfoto's kunnen dan worden gemaakt.