Paardenkliniek De Waert

Direct contact T0186-625016


Koliek

Alle vormen en oorzaken van pijn in de buik bij een paard wordt koliek genoemd. Soms is de interpretatie van koliek best moeilijk. Toch is het het beste om de kliniek te bellen en de dierenarts zo snel mogelijk te laten komen. De dierenarts kan beter een keer voor niets komen dan te laat, wat nog wel eens een dramatische afloop voor het paard kan betekenen.

Symptomen

De volgende verschijnselen kunnen worden waargenomen bij een paard met koliek (Let erop dat koudbloedige rassen zoals de shetlanders, fjorden, friezen, trekpaarden etc, minder snel pijn laten zien dan warmbloedige of volbloed rassen):
 

  • Niet eten of traag eten
  • Onrustig
  • Naar de buik kijken
  • Vaak gaan liggen en soms rollen
  • Een bolle buik voornamelijk ter hoogte van de flanken
  • Niet mesten voor een aanzienlijke tijd
  • Zweten


Wat kan de eigenaar doen?

Als u ziet dat uw paard koliek heeft of vermoedt u dit, bel dan eerst de kliniek om een dierenarts zo snel mogelijk te laten komen. Gaat het om een lichte koliek dan kan er met het paard wat gestapt worden tot de dierenarts er is. Gaat het om een ergere koliek laat het paard dan op stal. Let wel op dat het paard zich niet kan bezeren in de stal als het wil gaan liggen of rollen. Daarnaast is het verstandig om voer weg te halen, zodat het paard niets meer kan eten. Ook vers stro wegnemen is verstandig. Blijft u zelf uit de stal om ongelukken te voorkomen. Wacht rustig op de komst van de dierenarts.
 

Behandeling milde koliek

Wanneer de dierenarts gearriveerd is, zal eerst geïnformeerd worden over wat er voorgevallen is. Daarna zal een klinisch onderzoek worden uitgevoerd. Ademhaling, pols, temperatuur, slijmvliezen en darmgeluiden kunnen veel informatie verschaffen over de algemene toestand van het paard. Rectaal onderzoek wordt niet altijd bij het eerste bezoek uitgevoerd om eventuele beschadigingen te voorkomen. Toch vindt rectaal onderzoek meestal wel plaats als meer zekerheid noodzakelijk is over de vorm van de koliek. Na het onderzoek zal eerst geprobeerd worden met toediening van een middel (spasmolyticum) de darmkrampen weg te nemen. Vaak wordt ook een ontstekingsremmer/pijnstiller gegeven om het paard zich gedurende een aantal uren beter te laten voelen. Het paard laten vasten om de darmen even rust te geven is dan van groot belang. Stappen aan de hand (ongeveer 10 minuten ieder uur) kan verlichting geven. Als hiermede de problemen zijn verholpen mag het paard de volgende dag weer beginnen met eten. Regelmatig blijven bezien of het paard niet opnieuw koliekverschijnselen vertoont, zodat snel ingrijpen mogelijk is door de kliniek te bellen. Komen de klachten van koliek terug een aantal uren na het bezoek van de dierenarts, onmiddelijk opnieuw de kliniek bellen. Bij het tweede bezoek zal het complete onderzoek herhaald worden en kunnen nieuwe behandelingen worden ingesteld inclusief een sondage. Sondage is het inbrengen van een flexibele buis (sonde) via de neus door de slokdarm naar de maag waardoor gas en maagsappen (reflux) kunnen worden weggenomen en eventueel olie kan worden opgegoten. Ook de behandeling met spasmolyticum en ontstekingsremmer/pijnstiller wordt herhaald. Daarnaast kan er in overleg met de eigenaar voor gekozen worden om het paard door te sturen naar een gespecialiceerde kliniek. Zijn de problemen na het tweede bezoek van de dierenarts nog niet opgelost, dan is het verstandig om door te verwijzen naar een gespecialiseerde kliniek.
 

Behandeling ernstige koliek

Als de koliek bij het bezoek van de dierenarts al ernstig is of klinisch onderzoek of rectaal onderzoek ernstige problemen oplevert, is doorsturen naar een grotere gespecialiseerde kliniek of de universiteitskliniek Utrecht of Gent onvermijdelijk. Het paard wordt dan eerst gesondeerd om reflex of gas te verwijderen, waardoor het paard verlichting ondervindt. Bovendien wordt voor het transport aan het paard een pijnstiller gegeven. Soms is in de gespecialiseerde kliniek een operatie noodzakelijk om het paard van de koliek te verlossen. Als het paard op transport is, rijdt dan in een keer door naar de betreffende kliniek, ongeacht eventuele geluiden uit de trailer en ongeacht eventuele bewegingen die het paard maakt in de trailer. Ga zeker niet bij het paard in de trailer tijdens het vervoer naar de kliniek. U kunt het paard niet helpen zolang u nog niet op de kliniek bent.
 

Opmerkingen

Indien er sprake is van het doorsturen naar een gespecialiseerde kliniek, zorgt u er dan tijdig voor dat transport mogelijk en beschikbaar is (trailer).
De kosten voor een koliekoperatie kunnen hoog oplopen tot wel enkele duizenden euro's. Voordat u het paard op transport zet moet u een besluit genomen hebben of u het paard eventueel zou willen laten opereren.