Paardenkliniek De Waert

Direct contact T0186-625016


Wonden

Paarden lopen regelmatig wonden op. Dit kan gaan over schaafwonden, snijwonden, brandwonden, punctiewonden en nog vele andere soorten van verwondingen. Zonder de juiste behandeling bestaat de kans dat een wond slecht en lelijk geneest. Bij twijfel bel dan altijd de kliniek voor advies of voor een afspraak om de wond te komen behandelen.

Per Primam (hechten)

De dierenarts zal altijd proberen een wond te hechten. Dit kan vaak alleen maar met een verse wond wat inhoudt dat de wond minder dan 8 uur geleden ontstaan is. Door te hechten zal de wond per primam genezen wat snel gaat en het mooiste resultaat geeft. Afhankelijk van het soort wond kunnen na 5 tot 10 dagen de hechtingen verwijderd worden.
 

Per Secundam (hechten niet mogelijk)

Vaak is de situatie zo dat de wond niet gehecht kan worden. Dit kan het geval zijn als de wond te oud is, teveel huid ontbreekt om te hechten of omdat de wond op een plaats zit die niet gehecht kan worden. Deze wonden zullen per secundam moeten helen. Deze heling gaat veel trager en een stuk minder mooi dan per primam heling. Littekenvorming is dan onvermijdelijk. Het beste is de kliniek te bellen om de wond te komen behandelen. Het volgende zal worden uitgevoerd: De wond zal geïnspecteerd worden, gereinigd en verbonden worden. Regelmatige controle is noodzakelijk om een zo optimaal mogelijk resultaat te krijgen.
 

Wild vlees

Granulatieweefsel of in de volksmond "wild vlees" ontstaat vaak bij wonden die per secundam genezen. Het wild vlees zorgt ervoor dat de wonden heel traag of niet genezen. Dit granulatieweefsel moet weggesneden worden. Het beste is hiervoor de kliniek te bellen. Het wild vlees bevat geen zenuwen waardoor het paard bij deze behandeling geen ongemak zal ondervinden. Wel kan deze ingreep veel bloeding veroorzaken. Dit lijkt voor het oog erger dan het in werkelijkheid is, want een normaal formaat paard kan makkelijk een liter bloed verliezen zonder hiervan nadelen te ondervinden. Na het verwijderen van het wild vlees zal de wond beter en sneller genezen. Een goede opvolging is wel van belang.
 

Steekwonden

Met steekwonden moet altijd voorzichtig worden omgegaan. De diepte van de steekwond is vaak onduidelijk. Steekwonden dicht in de buurt van een gewricht kunnen zelfs leiden tot veel grotere problemen dan eerst werd gedacht. Zo kan een paard kreupel gaan lopen of een gewrichtsontsteking gaan ontwikkelen. Bij twijfel altijd de kliniek bellen. De dierenarts zal dan controle van de wond uitvoeren waarna grondig gespoeld moet worden. Het gat in de huid wordt open gelaten zodat vuil en wondvocht een weg naar buiten kunnen vinden. Verder is een antibioticakuur niet overbodig. Zijn er gewrichten bij de steekwond betrokken is doorverwijzing naar een gespecialiseerde kliniek een juiste keuze.